Inlägget gjort

En Bild #2

Vintergatan.

Vinterns grepp om vårt avlånga land hade inte släppt taget i mars 2018. Nä, det var is, frost och frusen jord jag stegade över i totalt mörker med bara pannlampan som guide. Klockan är fyra på natten. Man kunde inte se min slutdestination i mörkret men jag tog riktning med hjälp av mobilens Kartapp och mitt egna lokalsinne. Då och då vaknade fåglar till och flaxade iväg framför mig så att hjärtat gjorde bakotvolter i bröstet.

Jag hade studerat platsen in i minsta detalj hemifrån. En kombination av satellitbilder och rymdappar på mobilen samt en och annan golfrunda på Harabäckens Golfklubb gav mig hopp om att det skulle bli en häftig bild av Vintergatan med vindsnurran i förgrunden.

Väl på plats i den iskalla natten provade jag mig fram med kameran för att hitta själva Vintergatan. Jag vred upp ISO på max och tog bilder på ca 1 sekund. Då kan man snabbt se i kameran om kompositionen är bra och var vintergatan är.

Mitt objektiv klarar öppna bländaren till f/1,4 men jag bländade ner till f/2 då jag tycker bilden blir mycket skarpare då. Jag fokuserar på den starkast lysande stjärnan för att hitta oändligt fokus där både förgrund och Sjärnor är i fokus.

Jag vet att med 16mm vidvinkel kan jag ha en slutartid upp till ca 15 sekunder utan att jorden hunnit snurra så mycket att stjärnorna blir oskarpa.

När jag tar bilden går jag några meter till höger om kameran och lyser lite med min pannlampa mot vindsnurran. Åkrarna får lite ljus från Grimmetonmasten.

Det är för övrigt Grimmeton och Tvååker som ger de starka ljusföroreningarna i botten av himmelen.

Bilden är tagen med 15 sekunders slutartid med en bländare på f/2 och ISO uppskruvat till ISO2000.

Inlägget gjort

En Bild #1

Det var en kväll i augusti och historiens varmaste sommar hade just tagit slut. Vind från väst kastade dyningar från Kattegatt upp mot de röda stenarna ute på rödskär. Några dagar tidigare hade sommarens första oväder strykit förbi. Jag och min hund var ute och njöt av friskluften och det vackra skådespel som solen och molnen ägnade sig åt strax ovanför horisonten. Då fick jag syn på denna gröna vattenpöl i skrevan mellan klipporna som vätte ut mot havet och solen.

Jag plockade fram mitt stativ och provade lite olika vinklar för att skapa djup och känsla i bilden. Jag ville ha pölen som bas i bilden för att sedan låta ögat vandra ut i det kokande havet och sedan möta solens skådespel.

Jag placerade ett graderat ND filter framför linsen för att mörka ner himlen och solen något men jag ville he en slutartid på runt 1 sekund för att skapa lite rörelse i vattnet.

Min hund fick syn på något ute till havs. Han stod blixt stilla och jag tryckte av.

Bländare f/9, slutartid på 0,8 sekunder och ISO100 inställt.

 

Bilden beskriver bra hur jag och min hund hade det denna fina kväll. Lugnt och skönt bara jag och han. Jag gillar det unika i den gröna vattenpölen mot de röda stenarna. Dramat på vattnet och den mystiska himmelen. Ett häftigt skådespel.

Inlägget gjort

SPONTANT RUINERAD

Jag är lite dum i huvudet ibland.

Sålde min dator och köpte en ny för typ 30000kr!!

Här om dagen satt jag och redigerade lite film på min dator och märkte att den börjat gå jäkligt trögt. Även märkt att mina Redigeringsprogram oförklarligt stänger ner ibland.. Jag lade ut den på blocket och en dag senare var den såld..

Min dator var en iMac 27″ med Intel core i3 från 2010. 16gb ram och svinbra grafikkort med 1000gb hårddisk.

iMac 2010

Nu då? Jag behöver en dator!

Klickade in på Apple Store och klickade i vad jag ville ha. Satan va dyrt det är! Fick kompromissa och landade på en

MacBook Pro, fyrkärnig Intel i7 processor, 16gb minne och 512gb ssd-hårddisk.

Nu hoppas jag verkligen att kreativiteten ska flöda! Men det blir inga nya kameraprylar på ett tag.

Inlägget gjort

Blodmånen

Det var ju ett tag sedan det var århundradets blodmåne men det var sånt jäkla hets om den när det väl begav sig så jag blev lite trött på den. Men nu satt jag och tittade på bilderna igen och den är verkligen magisk!

Här följer lite bilder tagna med mitt 600mm Tele från mina föräldrars tomt.

Själv gillar jag de bilder då blodmånen är på väg tillbaka till vanlig mest. Exponerade på den ljusa delen och det gav en cool rymdkänsla…

Inlägget gjort

Ericeira, Portugal

Jag borde ha skrivit ett blogginlägg om min resa till Portugal i sommar. Men det har jag inte hunnit med! Men här kommer lite bilder och smått och gått.

Gillade verkligen Portugal! Portugiserna är grymt trevliga och hjälpsamma. Det är hyfsat billigt och vi stötte aldrig på några obekväma människor som förstör. Med hyrbil tar man sig lätt runt på fina, slingriga vägar.

Ericeira som stad är supermysig med små pittoreska gator och bra restauranger och staden andas skön stämning.

Det blir nog snart ett återbesök.