Inlägget gjort

Fotografera en svart höst.

fotografera mörker

Fotografera Hösten.

Det är så jäkla fina färger som kommer fram i naturen när hösten kommer. Gula och röda löv, dimma och fukt skapar något nytt mot sommarens torra och varma luft.

Det jag ser mest fram emot är Mörkrets intåg!

Det svarta som helt plötsligt dyker upp på hösten. Arga våldsamma moln och solnedgångar som exploderar och går från ljusa och vackra till mörka och mystiska på bara några sekunder.

I vattnet skapas gröna, blåa och bruna färger som riktigt lyser och pressar kamerasensorns kapacitet till max.

Här följer några bilder jag tagit några minuter efter solnedgången. Nöjdast är jag med bilden av det röda molnet med de kolsvarta stenarna.. att fota svarta stenar i lågt ljus är inte lätt men blir så sjukt bra om man lyckas med exponeringen.

Inlägget gjort

En Bild #3

Spegelblankt.

I lördags morse var jag påväg till en butik i Ulricehamn för att hjälpa dem att sälja skidor, något jag gör ibland på mitt (inte så) sju till fyra jobb.

När jag kom ut ur Varberg fick jag syn på den intressanta himmelen. Jag reflekterade över att det var så stilla i luften. Kompisarna hade ju smsat om surf idag.

Jag beslöt mig för att ta en liten avstickare till den fina bron som på kartan heter Åsbro.

Viskan låg helt magiskt stilla och ett tunt lager med dimma dansade över ytan. Blev en snabb bild för att sedan fortsätta mot Ulricehamn.

Jag använde mig av en slutartid på 2/3 sekund och bländare f16 med förhoppningen att jag skulle få en ljusstjärna vid solen. ISO100 och ett graderat filter framför kameran för att mörka ner himmelen lite.

En bild #3
Åsbro, Varberg.
Inlägget gjort

Stormen Knud

Stormen Knud.

Stormen knud passerade i Varberg vi bästa möjliga tid. Fredag eftermiddag. Jag hoppade i strax innan fyra i Träslövsläge. Stora dyningar rullade in och vågorna slog långt ut. Jag surfade 3 timmar på fredagen och 3 timmar på söndagen.

Under lördagen tog jag lite bilder vid Kåsa. Eftersom jag inte fått min nya dator har jag redigerat bilderna i telefonen.

Surfare: Derek Gutierrez

 

Inlägget gjort

En Bild #2

Vintergatan.

Vinterns grepp om vårt avlånga land hade inte släppt taget i mars 2018. Nä, det var is, frost och frusen jord jag stegade över i totalt mörker med bara pannlampan som guide. Klockan är fyra på natten. Man kunde inte se min slutdestination i mörkret men jag tog riktning med hjälp av mobilens Kartapp och mitt egna lokalsinne. Då och då vaknade fåglar till och flaxade iväg framför mig så att hjärtat gjorde bakotvolter i bröstet.

Jag hade studerat platsen in i minsta detalj hemifrån. En kombination av satellitbilder och rymdappar på mobilen samt en och annan golfrunda på Harabäckens Golfklubb gav mig hopp om att det skulle bli en häftig bild av Vintergatan med vindsnurran i förgrunden.

Väl på plats i den iskalla natten provade jag mig fram med kameran för att hitta själva Vintergatan. Jag vred upp ISO på max och tog bilder på ca 1 sekund. Då kan man snabbt se i kameran om kompositionen är bra och var vintergatan är.

Mitt objektiv klarar öppna bländaren till f/1,4 men jag bländade ner till f/2 då jag tycker bilden blir mycket skarpare då. Jag fokuserar på den starkast lysande stjärnan för att hitta oändligt fokus där både förgrund och Sjärnor är i fokus.

Jag vet att med 16mm vidvinkel kan jag ha en slutartid upp till ca 15 sekunder utan att jorden hunnit snurra så mycket att stjärnorna blir oskarpa.

När jag tar bilden går jag några meter till höger om kameran och lyser lite med min pannlampa mot vindsnurran. Åkrarna får lite ljus från Grimmetonmasten.

Det är för övrigt Grimmeton och Tvååker som ger de starka ljusföroreningarna i botten av himmelen.

Bilden är tagen med 15 sekunders slutartid med en bländare på f/2 och ISO uppskruvat till ISO2000.

Inlägget gjort

En Bild #1

Det var en kväll i augusti och historiens varmaste sommar hade just tagit slut. Vind från väst kastade dyningar från Kattegatt upp mot de röda stenarna ute på rödskär. Några dagar tidigare hade sommarens första oväder strykit förbi. Jag och min hund var ute och njöt av friskluften och det vackra skådespel som solen och molnen ägnade sig åt strax ovanför horisonten. Då fick jag syn på denna gröna vattenpöl i skrevan mellan klipporna som vätte ut mot havet och solen.

Jag plockade fram mitt stativ och provade lite olika vinklar för att skapa djup och känsla i bilden. Jag ville ha pölen som bas i bilden för att sedan låta ögat vandra ut i det kokande havet och sedan möta solens skådespel.

Jag placerade ett graderat ND filter framför linsen för att mörka ner himlen och solen något men jag ville he en slutartid på runt 1 sekund för att skapa lite rörelse i vattnet.

Min hund fick syn på något ute till havs. Han stod blixt stilla och jag tryckte av.

Bländare f/9, slutartid på 0,8 sekunder och ISO100 inställt.

 

Bilden beskriver bra hur jag och min hund hade det denna fina kväll. Lugnt och skönt bara jag och han. Jag gillar det unika i den gröna vattenpölen mot de röda stenarna. Dramat på vattnet och den mystiska himmelen. Ett häftigt skådespel.