Inlägget gjort

Västkustfotografen Bygger Om!

STOR-BILD-logo3000bred-MEE04142-PIPPIN.-av-Marcus-Eliasson-KALENDER-39
Västkustfotografens nya logga är från Fästningen i Varberg

Här händer det mycket. Jag har byggt om hela min hemsida och satt upp en webbshop.
Jag har startat ett företag. Firma: Västkustfotografen.
Nu kan du köpa bilder av mig på ett enkelt sätt. Snart har jag lagt upp fler bilder som är på väg hem till mig.

Varför starta eget då?  – Jo, för att det är lite kul. Jag har aldrig drivit ett bolag innan och är supernyfiken på hur det fungerar. Samtidigt vill jag kunna hoppa på fotouppdrag och sälja bilder på ett enklare sätt. känns alltid lite luddigt att sälja bilder till företag och privatpersoner om man inte kan skicka med ett riktigt kvitto/köpekontrakt. Sen att staten tar en del av min vinst bryr jag mig inte så mycket om. Skulle min lilla verksamhet växa något så kan jag ju kvitta momsen mot inköp i framtiden.

Nakdelen med nya Webbsidan är ju att utseendet på min blogg har försämrats i mitt tycke. Man kan liksom inte få båda delarna. Inte med mina kunskaper i alla fall.

Hjälp mig gärna! Titta gärna in i min webbshop och hittar ni något att anmärka på så hojta till. kommentera eller kontakta mig.

Inlägget gjort

Reseguide: Marocko

Vaknar av vibrationen från ett SMS.. det är Derek som skriver att planet är försenat med 12 timmar. Antiklimax, jag hatar att vänta när man är förväntansfull.

Tolv timmar senare står jag på Copenhagen Airport för att besöka Marocko. Flyget lyfter kvart i tolv på natten och vi landar i Agadir, Marocko fyra och en halv timma senare.

Tulltjänstemännen letar igenom min väska flera gånger. Kamerautrustningen intresserar dem men jag blir insläppt i landet med viss besvikelse i deras ögon.MEE04333 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Klockan är 04.30 i den lilla byn Taghazout och ramadan börjar om någon timma. Den yrvakna nattvakten vet inte vilket rum vi ska ha men stuvar in oss i ett tomt flerbäddsrum. “You can sleep here” och precis när jag lägger huvudet mot kudden börjar högtalarna på moskén bredvid skrika ut böner.

MEE04335 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Marocko är ett land med ett organiserat kaos och jag slås av att det myllrar av män, överallt, men kvinnorna syns knappt till. De flesta marockaner bryr sig inte om oss men vissa tar kontakt och frågar om vi vill hyra en lägenhet eller köpa knark alternativt betala för en parkering.

MEE04768 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON.jpg

Derek är står redo med våtdräkten på. Han stirrar skeptiskt ut över havet på jakt efter vågor som bryter på rätt sätt. Vi har haft otur, prognosen säger vind från nordväst och nästan inget swell. “Det är platt i Sverige” säger han och stegar ut i vattnet.

Vågorna är stora och Derek försvinner i dalarna mellan vågorna. Han är svår att följa med kameran. Helt plötsligt står han upp på brädan och trycker upp stora svängar och trix framför kameran. Jag förstår direkt att Derek menar allvar när han surfar. Han är stark och smidig och vattnet bildar stora bågar i luften när han tycker till en snabb sväng längst upp på vågen.

MEE04909 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Tillbaka på Lapoint surfcamp där vi bor har vi nu fått vårt rum och och personalen på Lapoint presenterar sig, man är noga med att alla gäster hälsar på varandra och att alla får vara med.

MEE04502 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Lapoint surfcamp i Taghazout består av 4 våningar var av de två nedre består av flerbäddsrum eller vanliga hotellrum. Det känns städat och fint och upplevs lite som ett lugn i motsats till livet utanför. På de två övre våningarna möts man av öppna takterasser delvis täckta av tak. Utsikten sträcker sig från gatan nedanför ut över havet. Gäster stod ofta och studerade marockanerna på gatan eller slappade efter dagens surflektion i någon soffa eller bädd. Gemensam frukost och kvällsmat serverades på terassen.

MEE04556 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Mellan surfpassen visade Derek mig lite olika sevärdheter, så som en gammal fästning på ett berg med utsikt över Agadir och en gigantisk marknad med kilometervis av olika handelsvaror. Här blev vi dock snabbt utslängda då Derek smakade på maten han köpt mitt under stundande ramadan. Det var inte OK och lokalbefolkningen började ropa på oss. Det var lite obehagligt och vi avlägsnade oss snabbt men diskret.

Naturen varierar med långa vackra stränder inramade av olivträd och byar till ökenlandskap. Landet är en dröm för landskapsfotografen eller streetfotografen, allt man ser är lite konstigt och udda.

MEE04556 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Sista dagen fick vi något större vågor och när högvattnet kom in kunde jag fota ganska nära Derek när han surfade. Äntligen lossnade det lite och vi fick ett gäng riktigt bra bilder vilket var målet med resan.

MEE04526 MAROCKO VÅR18 MARCUS ELIASSON

Fem resetips till Marocko:

 • Prata med de inofficiella parkeringsvakterna. De passar din bil och skyddar mot inbrott mot några få dirham.
 • Skippa Ramadan-perioden, allt är stängt och det är svårt att hitta bra mat.
 • Hyr en bil. Utanför Agadir flyter trafiken på bra och vägarna är okej. Man bör vara en bra bilförare.
 • Lapoint Surfcamp i Taghazout är ett klockrent boende med superbra servis och hjälp med guidning. Läs mer här
 • Cash is king. Inte ens incheckningsdisken på flygplatsen tar kort.

Jag rekommenderar Marocko! Det är ett kul och galet land där inget är som hemma. Lite störigt mycket folk överallt och man är aldrig helt ensam. Befolkningen är trevlig och de bryr sig inte så mycket om oss turister vilken är skönt. Marocko är för surfare som är sugna på äventyr.

Inlägget gjort

För fint väder

Våren har övergått till sommar på västkusten och temperaturer över 20 grader är standard nu mera. Jag har varit ute mycket och följt sommarens intåg längs kusten utan större framgång.

Getterön. 16mm f/4,5 10sek.

Lyckades pricka in en kväll då arga och mullrande moln dundrade in från havet tillsammans med en bris från väster som skapade rörelser i vattnet. Och solen gjorde allt för att belysa dem.

Getterön. 16mm f/16 2sek

Maj har annars varit lugn på väderfronten. Inte ett moln på himlen och stilla vatten. Jag är minst sagt lite trött på rosa solnedgångar. Det är vackert men jag vill ha väder!! Moln, storm och vågor som spolar en upp till låret när man fotar. Då blir det intressanta bilder och lite fart och spännande.

Norra Getterön. 16mm f/8 1/13sek

Drar till Marocko imorgon för att fotografera surf!! Det ska bli sjukt kul. Jag kommer skriva om det här på bloggen så fort jag hinner. Ses!!

Tack för att du läser min Fotoblogg!! Kommentera gärna nedan eller kontakta mig om du undrar något

Inlägget gjort

Det våras för havet

Fantastiska men ack så förädiska tider. så sammanfattar jag denna vår. Nu ligger solnedgångarna perfekt i tid för min vardag. vid 8 – 9 tiden är jag nästan alltid nere vid havet med min hund och promenerar.

Har jagat fantastiska solnedgångar och arga moln som har sett ut att bli riktigt fina men när jag väl kommer ner till havet så har molnen lagt sig på horisonten och hindrat solen från att sprida vackert ljus.

Men visst har det blivit några bilder som jag är riktigt nöjd med!

MEE03530 mars 18
Ljuset var magiskt och färgerna lika så. Iso100 1m33sek f/6.3
MEE03876 getterön april 18
Ville skapa en diagonal i bilden med stenarna. ISO100 10sek f/11
MEE03853 getterön april 18
Solen går ner bakom Eneskären. ISO100 1/350sek f/6.3 (210mm)
MEE03916 lasse ropar getterön april 18
Lasse klagar högljutt när fotografen tar för lång tid på sig. ISO100 1/500sek f/1,4
MEE03910 getterön april 18
Magiskt mönster på himmelen denna gyllene kväll. ISO100 15sek f/11
Inlägget gjort

Lammgam

Jag har tagit några bilder på en bautastor fågel.

Efter en massa googlande kom jag fram till att det var en Lammgam.

Ca 2,5 meter mellan vingspetsarna och livnär sig på ben och lik.

Inlägget gjort

Köpa Bilder

Subbe fyr i Varberg

Jag får ganska mycket frågor om mina bilder är till salu. Nu har jag uppdaterat Köpa Bild sidan med två riktigt fina bilder som passar bra i en passepartout med A4 mått.

”Subbe Fyr 1934”

Bilden har jag fotograferat i mars 2018 då dimman låg tät över Varberg. Utskriven på tjockt, matt papper av högsta kvalitet, utfärdat av proffslabb.

Storlek: bild: 214×301 Papper: ca23x32cm (Passar i ram&passepartout med innemått: A4)

Pris: 500kr (inkl. frakt)

MEE03606 Subbe port. sälj1MEE03607 Subbe port. sälj2

”Visualicerad Poesi”

Bilden har jag fotograferat ett stenkast från Apelviken vårvintern 2018, utskriven på tjockt, matt papper av högsta kvalitet, utfärdat av proffslabb.

Storlek: bild: 214×301 Papper: ca23x32cm. (Passar i ram/passepartout med innemått: A4)

500kr (inkl. frakt)

MEE03608 illustrerad poesi. sälj

Skriv till mig i kontaktformuläret om du vill köpa ett foto.

Inlägget gjort

Fotografera Vintergatan

Hur fotograferar man vintergatan?

Jag var ute för några dagar sedan och fotograferade Vintergatan.

-Vintergatan… vi är ju mitt i den, hur kan man fotografera den? -tänker du

Det är Vintergatans centrum man fotograferar där stjärnor, gaser och stoft är som tätast.

Jag tänkte skriva några rader om hur jag bar mig åt så att du också kan prova att fotografera den om du vill. Men först bilden:

MEE03411 Vintergatan mars 2018 nr2

Bilden är tagen med Min Sony a6300 med Sigma 16mm f/1,4 objektiv. Jag använde mig av följande inställningar på kameran: 15sek. f/2,0 ISO2000

Om man vill fotografera Vintergatans centrum så är det några saker man bör tänka på:

 • Förbered dig väl. Det är supersvårt att hitta en bra plats mitt i natten.
 • Välj en molnfri natt när månen (helst nymåne) är nedanför horisonten.
 • Hitta en mörk plats, ljus från städer och annat förstör bilden mycket mer än man tror. På bilden ser man ljus från Grimeton och Tvååker som ligger ca en mil bort.
 • Hitta en “hög” plats. Här i Sverige så ligger de bildvänliga delarna av Vintergatan lågt på horisonten, så man vill inte ha höga berg/kullar i vägen.

Utrustningen man behöver för att fota Natthimmelen behöver inte vara speciellt avancerad. Det viktiga är att man kan ställa fokus manuellt och att man kan ställa in relativt höga ISO tal.

Slutartiden är viktig, på bilden har jag använt 15 sekunder. Använder jag längre slutartid så blir stjärnorna som små sträck på grund av jordens rotation.

 • Det går att räkna ut hur lång slutartid man kan använda genom att ta 300 dividerat med den faktiska “brännvidden” (300/21mm=14sek) tänk på att sensorn kan vara mindre vilket gör att brännvidden i mm blir högre. Sensorn jag använder är APS.C, så då multiplicerar jag brännvidden med 1,5 vilket blir 21mm på mitt 14mm-objektiv.

Fokus kan vara lite svårt. Här kör man alltid manuellt. Har man möjlighet att digitalt zooma in för att fokusera på en viss punkt kan man zooma in den starkast lysande stjärnan och fokusera på den. De flesta objektiv har ett märke för oändligt fokus i form av en liggande åtta men det är inte alltid det läget stämmer.

ISO är det man jobbar med upp och ned. Man vill ha så lågt tal som möjligt utan att slutartiden blir för lång. Jag brukar börja på ISO runt 3200 och jobba mig nedåt.

Bländaren ställer jag vidöppen men jag brukar skippa största bländaren. Många objektiv presterar inte så bra på största bländaren och kanterna brukar bli oskarpa. På bilden använder jag bländare F/2,0 men mitt objektiv går ända ner till f/1,4.

Kompositionen är superviktig. Man måste han något i förgrunden tycker jag, annars blir det inget djup i bilden och det ser bara ut som ett dåligt försök till en jobbansökan till Nasa. Man kan använda vad som helst, en gran, en bil eller trädtopparna av en skog. Man kan Belysa förgrunden lite snabbt med en ficklampa under exponeringen men gå några steg åt sidan så ljuset inte kommer rakt bakifrån.

Övriga tips:

 • Sänk ljuset från kamerans visningsskärm till det lägsta. När allt är mörkt runt dig så ser bilden mycket bättre ut än vad den gör hemma på datorn sen.
 • Maxa ISO värdet när du ställer in din komposition. Då kan du snabbt hitta Vintergatan och ställa in din förgrund med ganska korta slutartider.
 • Kolla upp vilket vädersträck du ska sikta åt när du är på plats och när på året det är möjligt genom att använda olika appar på mobilen. Jag använder apparna “Sun Surveyor” och “Sky View”

Efterredigeringen är såklart viktig. Mina bilder på vintergatan ser absolut inte ut så här direkt från kameran. I redigeringsprogramet Capture One Pro 11 har jag dragit ur färgerna som finns där i RAW-filen. Det finns massor av youtube-filmer som beskriver hur man gör. Det är inte så svårt. Bilderna är såklart fina direkt. Nedan ser du hur bilden såg ut innan redigering:

MEE03411 Vintergatan mars 2018 nr2 raw filen

Bilden ovan är direkt från kameran. Man kan tydligt se Vintergatan redan där. I kameran ute i mörkret ser man den mycket tydligt.

Ni kan läsa om mina första försök att fånga Vintergatan här.

Hoppas du har lärt dig något idag och om du har några frågor så tveka inte att kommentar nedan.

 

Inlägget gjort

Fotografera en känsla?

Problemet med att fota havet på vintern är att det är så svårt att få det att se vinter ut. Kyla har ingen färg, Snarare en känsla.

Hur fångar man känslan av vintern på bild eller känslor över huvud taget? Det ska jag jobba hårdare på när jag är ute och fotar. Vilken känsla vill jag ha i bilden.

På denna bilden var det verkligen svinkallt och jag tänkte att jag skulle försöka fånga den känslan. Använde mig av isen på stenarna men även att låta de kalla färgerna ta övertaget i bilden.

Getterön, Varberg

Här är en annan bild där kylan verkligen biter sig fast i bilden. Visst var det kallt när jag tog bilden men inte alls lika kallt som bilden ovan. Men frosten på träden och dimman får mig att tänka 40 minusgrader.

[eng. how to put the right feelings in the picture? Do winter have a collar and how does it looks? In these two photographs I tried to show the temperature and the feeling into the picture. This is something I like to dive deeper into and learn more about. How do you do it?]

Inlägget gjort

Sigma 16mm med LEE seven5

Jag har googlat hela internet efter svaret på gåtan: funkar det att använda Lee Seven5 filtersystem med nya Sigma 16/1,4 contemporary på min a6300 Sony??

Svaret är ja!

Här är resultatet.

Använt polariserande, bigstopper och graderat filter på denna bild:

LEE seven5 with sigma 16/1,4 for Sony Lee seven5 filters with sigma 16mm f/1,4 Contemporary for Sony

Så nu vet ni det!

[Does Sigma 16mm f/1,4 contemporary and Lee Seven5 filtersystem works well on a Sony a6300?

Yes!! It does!!]

Inlägget gjort

Farmers bad luck

Eftersom jag bor i Varberg och mitt jobb ligger i Borås så kör jag ofta igenom Viskadalen mellan de små samhällena Veddige och Borås.

Viskan som rinner genom dalen har en förmåga att svämma över allt som oftast. Jag tycker så synd om de stackars bönder som kämpar för att bruka sina åkrar där.

Denna morgon var fantastisk med mäktiga moln och stilla vatten. Min tanke var att balarna förutom att vara en underlig syn även kanske kunde hjälpa bilden att skapa ett djup som tar betraktaren in i landskapet.

Jag har länge spanat in detta trädet bara en bit ifrån balarna. Det har inte gått att få en fin komposition av det utan att vada ut i vattnet. Men nu har översvämningen frusit till is.

Egentligen ville jag komma ännu närmare men jag var rädd att isen skulle spricka. Hittade denna struktur i isen som leder ögat bort mot trädet.

Hoppas ni som läser tyckte om bilderna kommentera gärna.